Nyheter fra NKL
17.09.15
Skriv ut

Norges beste kokk er kåret

Ingen trakterte årets utvalgte NM-råvarene bedre enn Kåre Andrè Hjartholm (26) fra Masfjorden som jobber på Brygga 11 på Stord. Hjartholm kan smykke seg med tittelen Norges beste kokk i tillegg til Kongepokal.

Landets nest beste kokk i øyeblikket arbeider ved Strand Restaurant, Emil Thorsvik (23) fra Bærum. På tredjeplass kom to kandidater; Lene Rabben Kjøde (23) fra Ålesund ansatt ved Brasserie Blanche i Oslo og Simon Engen (26)  fra Bodø ansatt ved Restaurant Bjørk i hjembyen.

 

Travle dager

Over to dager, 16. og 17. september under Nordnorsk storhusholdningsmesse i Tromsø konkurrerte ni utvalgte NM-finalister.  De konkurrerte på kjente hovedråvarer i regi av NKL, Norges Kokkemesteres Landsforening. Uttaket av deltakere skjer på bakgrunn av innsendte menyforslag. Vinneren er Norges representant i Nordisk mesterskap i Danmark neste år.

 

I kokkeverden er lokale råvarer, årstidsmat og kortreist mat den tydeligste trenden. Hovedråvarene i NM er også basert på nordnorske og norske favoritter for forrett og hovedrett. Forretten skulle inneholde minst 60 prosent ishavsrøye fra Sigerfjord, ferske reker fra Nord Norge og Tine lettrømme fra nord, som er laget på kumelk og geitefløte. Hovedretten skulle bestå av minst 60 prosent storfe entrecôtekam med bein samt Gilde kalvetunge. Desserten ble komponert på Valrhonas nyeste Grand Cru-sjokolader.

 

Vant på smak

Smaksdommer Jørn Lie, tidligere landslagskokk og internasjonal dommer, var imponert over nivået NM-deltakerne viste.  Det er et høyt nivå på årets NM-finalister. – Jeg er imponert over hva de fikk til innenfor oppgavens rammer og tilgjengelig tid. – Jeg har sett mange nye teknikker i bruk, godt håndverk og smakt mye bra , legger Lie til.

 

NKLs president Elisabeth Bryne er også godt fornøyd. – Dyktige kokker, flotte norske råvarer og godt tilrettelagt konkurranse fra KM Troms må gi gode resultater, legger en tydelig stolt Bryne til.

 

 

Deltakerne representerer store deler av landet, og følgende finalister kom på fjerdeplass:

 

Roghell Chan (24)konkurrerte på hjemmebane; han er fra Fauske, men ansatt ved restauranten De 4 roser i Tromsø

Richard Eide Sundal (26) fra Florø, ansatt ved Quality Hotel Expo, Fornebu

Kim Riisem Sitter (23) fra Malvik jobber ved Scandic Hell Hotel i Stjørdal.

Rolf Arne Jørgensen  (21) er født i Levanger, men jobber ved restaurant To Rom og Kjøkken i Trondheim.

Eirik Andreas Mehus ( 29) fra Nesodden er kokk ved De Fem Stuer Holmenkollen Park Hotell.

 

Hoveddommer for konkurransen var svenske Peter Jelksäter. Han suppleres av plassdommer Anne Dorthe Magnus Ask og smaksdommerne Jan Kåre Johansen, Espen Vesterdal Larsen, Maria Tuff og Jørn Lie.

 

Ønsker du ytterligere opplysninger om konkurransen ta kontakt med:

Daglig leder Ruth-Hege Holst, rh@nkl.no eller 901 68 428

Smaksdommer Jørn Lie, j.lie@gamle-raadhus.no eller 907 25 598