Nyheter fra NKL
06.08.15
Skriv ut

Klare for World Skills i Brasil

Kokk Martin Trana Flak og servitør Mathias Toresen er klare for å kjempe for Norges ære under yrkes-VM i Brasil neste uke.

 

 Jeg tror dette kommer til å bli en tur vi sent vil glemme. Det er veldig mange flinke folk vi skal treffe i løpet av veldig kort tid, så jeg tror dette kommer til å bli en veldig bra tur, sier kokk og VM-deltaker Martin Trana Flak (21).

World Skills, VM i yrkesfag, arrangeres i Sao Paulo i Brasil 11-16. august. Fra Norge stiller 19 deltakere som deltar i 18 ulike fag i konkurransen.

– Jeg er veldig, veldig spent og forventningene er ganske store, så vi får se hvordan det blir. Det er nerver i høyspenn, sier servitør og VM-deltaker Mathias Toresen (20).

 

Svein Magnus Gjønvik fra Trondheim KM er allerede på plass i Brasil. Gjønvik er hoveddommer kokk med ansvar for oppgaven, logistikk og alt som følger med. På telefon fra Sao Paulo uttrykker Gjønvik at Norge stiller med to flotte kandidater og begge har mulighet for å hevde seg i topp siktet. - Jeg kjenner jo best til Martin Trana Flak og han har et veldig godt utgangspunkt, legger en tydelig stolt Gjønvik til. Nylig stakk Trana Flak av med tittelen Nordic Young Chef 2015 i Herning, Danmark.

 

Fornøyd med generalprøven

– Nå har vi hatt generalprøve, og det har gått veldig bra. Noen ting har vært 100 prosent, andre ting 95 prosent, også satser vi på at alt blir 110 prosent når vi kommer til Brasil. Det vil alltid være noen ting man ikke er helt fornøyd med, men så langt er jeg veldig fornøyd med generalprøven, sier Martins coach, VM-mentor og landslagskokk Øyvind Bøe Dalelv.

Dalelv er til daglig sous chef på Statholdergaarden i Oslo, og vant selv gull i World Skills, VM i yrkesfag, i 2011.

I år deltar mer enn 60 nasjoner og rundt 1000 deltakere på World Skills i Brasil.

– Jeg vil jo alltid tro at sjansene for å ta medalje er til stede, men det er et veldig lite nåløye vi skal igjennom, og det er en tøff konkurranse, så det blir spenning til siste slutt, sier Trana Flak.

 

Viktige ambassadører

Formålet med World Skills, VM i yrkesfag, er å fremme fag- og yrkesopplæringen.

– Vi i NHO Reiseliv ønsker Martin og Mathias lykke til under World Skills i Brasil. Disse to, og resten av ungdommene som deltar i VM, er viktige ambassadører for yrkesfag i Norge. Vi håper de får vist frem hvor flinke de er, og at flere unge lar seg inspirere av Martin og Mathias. Reiselivet trenger flere kompetente og engasjerte kokker og servitører fremover, sier Vibeke Myrstad, fagsjef kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

 

Tøff konkurranse

Åpningsseremonien er tirsdag 11. august, og deretter venter fire hektiske dager for deltakerne.

– For alle er konkurransen i fire forskjellige dager, og mest sannsynlig med fire store oppgaver. Mine store oppgaver er casual, bar, bankett og fine dining, så vi skal gjennom fire forskjellige servicer i løpet av de fire dagene, i tillegg er det flere småoppgaver underveis, sier Toresen.

Også Trana Flak har tøffe konkurransedager foran seg.

– Vi har også en firedagers konkurranse fordelt på fire moduler. På dag en skal vi kjøre en prep til dag to, hvor vi begge dagene skal holde på i fire timer. På dag to har vi to timer til service, også skal vi presentere en treretters meny. Så blir det trukket om vi kommer opp i dag tre eller fire, og da skal jeg lage en fireretters meny bestående av fingermat, pasta, hovedrett og en dessert.

Toresen og Trana Flak legger ikke skjul på at det er litt ekstra stas å delta på VM når konkurransen arrangeres så langt unna som i Brasil.

– Det hadde ikke vært helt det samme om det hadde vært i Sverige, sier de og ler.

 

Håper på pallplassering

Til tross for hard konkurranse er det en optimistisk gjeng fra norsk reiseliv som reiser over til Brasil.

– Vi går jo selvfølgelig for gull, men det er alltid veldig mange andre sultne konkurrenter, og det vil alltid være 10-12 land i toppen som lukter på medaljene. Men jeg vil si de nordiske landene og Sveits og noen asiatiske land er veldig, veldig sterke, så det blir en tøff konkurranse, sier Dalelv.

Og for Toresen og Trana Flak er det særlig et land det naturligvis er viktigst å slå.

– Vi går for pallen i hvert fall, og vi skal i alle fall slå svenskene, så vi satser på alt over det, sier Toresen mens Trana Flak nikker enig.

 

Kilde: NHO Reiseliv.