Nyheter fra NKL
04.06.15

Norske kokker i konkurranse under Nordisk kongress

I forbindelse med Nordisk kongress for kokker i Aalborg i Danmark til helgen avvikles flere konkurranser. Norge stiller med fire kokker som skal knive om pallplass i følgende disipliner:

Fredag, 5. juni skal 23-åringen Håkon Solbakk fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag tevle i Hans Bueschekens Young Chef Challenge. Solbakk, som er bosatt i Trondheim, har konkurranse-erfaring fra det norske juniorkokkelandslaget som november 2014 fikk bronse sammenlagt i Culinary Worldcup 2014.

 

Samme ettermiddag representerer  33-åringen Thomas J. Borgan fra Rørvik i Nord- Trøndelag, men bosatt i Trondheim, Norge i semifinalen i Global Chef Challenge. Også Borgan har betydelig konkurranseerfaring som vinner av NM i Kokkekunst 2012 og vinner av Nordic Chef 2013.

 

Begge de to fredagskonkurransene er semifinaler i Wacs-sammenheng, Wacs er kokkenes verdensorganisasjon som møtes annenhvert år, neste gang i Hellas i 2016. For Solbakk gjelder det at han må vinne semifinalen for å være sikret finaleplass i 2016. Borgan må bli nummer 1, 2 eller 3 for å være sikret finaleplass i Hellas.

 

Lørdag, 6. juni arrangeres konkurransen Nordic Chef. 25-åringen Christian André Pettersen fra Bodø, bosatt i Stavanger, er norsk kandidat. Pettersen har allsidig konkurranseerfaring. Han vant blant annet NM i kokkekunst i 2014.

 

Samme dag stiller 21-åringen Martin Trana Flak fra Namsos, også han bosatt i Trondheim, i ungdomskonkurransen Nordic Young Chef. For ham blir det en nyttig generalprøve før han også skal representere Norge i tevlingen World Skills i august.

 

Godt forberedt

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når kokkenes stiller til konkurranse.

 

- Jeg har hatt ti gjennomkjøringer  på menyen min, røper Håkon Solbakk, første nordmann ut under den nordiske kongressen. -Gjestene mine var svært så godt fornøyd med min tre-retters meny. I forretten inngår Sterling-kveite, laks og kamskjell. I hovedretten inngår kalv ytrefilet, kalvebog og brissel. Desserten har tema solbær og Valrhona sjokolade.

 

- Nå bare gleder jeg meg til gjennomføringen. Jeg er ikke nervøs nå. Men når jeg står på konkurransearenaen fredag morgen, kjenner jeg nok nervene, tror Solbakk.

 

Martin Trana Flak, Solbakks kollega fra Scandic Nidelven Hotell, er også klar for dyst lørdag. I Nordic Young  Chef møter han en «mystery basket»  og ut i fra det skal han komponere en tre-retters meny. Akkurat nå trenes det på sauser, tilbehør og grønnsaker. I tillegg er temperaturer på kjøtt og fisk også noe jeg har trent på. – Så langt har jeg nervene under kontroll, legger en glad Flak til.

 

Christian André Pettersen har en ekstra travel konkurransemåned. I tillegg til full jobb på restaurant Spiseriet i Stavanger, skal han forberede seg til Nordic Chef. Han er også i finalen i Pellegrino-konkurransen i Milano i juni; firmaet som hvert år nominerer verdens fremste restauranter. Pettersen har allsidig konkurranseerfaring  i tillegg til deltakelse på det norske junior-kokkelandslaget, vinner av NM i kokkekunst i 2011 og 2014 samt vinner av Nordic Chef i 2012. Pettersen  gir seg ikke før han er norsk kandidat i Bocuse d´Or i Lyon og er ett steg nærmere målet da han er plukket ut som kandidat til Årets Kokk i oktober.

 

I likhet med Solbakk vil Pettersen få tildelt en «mystery basket» . – Jeg forbereder meg fysisk og psykisk.  Og jeg  er nervøs helt frem til startskuddet går. Når konkurransen er i gang, går alt nesten på autopilot etter målrettet trening, sier Pettersen.

 

Tidligere manager på Det norske kokkelandslaget, Sven Erik Renaa, er dommer i alle konkurransegreinene. – Dette er individuelle konkurranser, og presset er stort. Alt må klaffe fra første sekund, sier Renaa. –Å være dommer er en fin måte å ta opp nye trender på. Og jeg blir oppdatert på alt som rører seg i kokkefaget.

 

NKL ønsker alle lykke til i Aalborg!

 

 

Foto: Håkon Solbakk. Fotograf: Fredrik Ringe.