29 håpefulle sendte inn søknad om plass på landslaget. Ti søkere ble plukket ut til audition som bestod av en faglig utfordring ved å håndtere en hel fugl, fisk og blåskjell og plukke tilbehør fra et råvarebord.
Kandidatene fikk 30 minutter til planlegging og totalt tre timer på å ferdigstille tre retter til to personer. Finalistene på audition måtte dele på én ovn på 180°C, én på 70° damp, samt alt av nødvendig utstyr for å kunne fullføre oppgaven.
Kaptein på juniorlandslaget Christer Rødseth lovet kandidatene at dette var en helg som de ville huske først og fremst som en nervepåkjenning. Unge Rødseth skuffer aldri. Da finalistene kom på audition på Kokkelandslagets treningskjøkken hos Bama i Oslo søndag 26. april om morgenen venter Rødseth med en ekstra utfordring. I tillegg til de to rettene som de var innstilt på å lage, skulle de også lage dessert. – Jeg liker å overraske sier Rødseth med et lurt smil, men jeg var litt omtenksom de fikk oppskrift på financier og karamell som skulle inngå i desserten.
Finalistene kokte seg gjennom dagen og presenterte sine retter for kaptein Rødseth og Pauline Angen Barland, medlem på juniorlandslaget. – Det smakte godt. Mye spennende og variert røper de to landslagskokkene samstemte.
- Så måtte alle gjennom en intervjurunde med daglig leder i NKL, Ruth-Hege Holst, og landslagskapteinen.
I etterkant gikk Rødseth i tenkeboksen. Nå skulle ti flotte kandidater reduseres til seks. – Dette var veldig vanskelig, sier Rødseth. Alle som var tatt ut var ti flotte 2.års kokkelærlinger. – Jeg gikk mange runder før jeg endelig klare å bestemme meg, legger Rødseth til.
Vel ute av tenkeboksen, ser Det norske junior-kokkelandslaget slik ut for kommende periode:
Manager: Jostein Medhus
Kaptein: Christer Rødseth (24) Fjøla, Oslo
Medlemmer:
Pauline Angen Barland (20) Fru K, Oslo
Eirik Tufte (20) Strand Restaurant, Oslo
Tonje Torvanger (21) Statholdergaarden, Oslo
Aleksander L. Vartdal (20 ) Statholdergaarden, Oslo
Filip Klæboe Berg (22 ) Norsk Sjømatsenter, Bergen
Commis:
Fredrik Van Opdrop (19) Tango bar og kjøkken, Stavanger
Henrik Falkensten (19) Color Magic, Larvik
Klar ferdig kok! Det var en rolig stemning under hele konkurransen, og de unge kokketalentene imponerte.
Christer Rødseth smakte seg gjennom 30 retter. Mye spennende og svært så forskjellig. En veldig kjekk opplevelse.
Tekst og foto: Ruth-Hege Holst, daglig leder i NKL