Nyheter fra NKL
17.09.14
Skriv ut

Meld deg på Codshare

Norske kokker søkes til deltakelse på Codshare i Ålesund 25. november 2014.

En million nordmenn stopper på ei veikro minst tre ganger i året. I tillegg spiser hver tiende av oss spiser på en hamburgerrestaurant minst én gang i måneden og varm lunsj tre ganger i uken.

 

– Alle disse travle og veifarende nordmenn, og ikke minst stadig flere utenlandske turister som vil både se og smake på Norge, fortjener å kunne velge god mat fra menyer basert på norske råvarer, sier Lisbeth Bjørvig-Hansen i Norges sjømatråd.

 

For å få det til samler Sjømatrådet de beste torskekokkene fra Storbritannia i Ålesund i slutten av november. Kokkene er regionale vinnere og dermed finalister til den årlige National Fish & Chip Awards, som i januar blir arrangert for 26. gang. I Storbritannia kalles konkurransen fish and chips-restaurantenes Oscar-utdeling. Dette er en betegnelse som kanskje blir lettere å forstå nå vi vet at britene hvert år spiser 276 millioner porsjoner fish and chips, og at de kan velge mellom 10 500 serveringssteder med retten på menyen.

Som Fish and chips-kokker er de alle førstehånds kjennere av norsk torsk og den største og eldste fast food-tradisjonene i Europa. Sjømatrådet vil benytte anledningen til å la de britiske kokkene bli kjent med også andre torskeretter og la norske kokker bli kjent med den britiske tradisjonen. Det kulinariske møtet i Ålesund, med navnet #Codshare, blir derfor en dugnad der britiske og norske kokker møtes for å utvikle norsk fastfood og veimat, ved hjelp av den norske torsken.

 

– Nå jakter vi på de norske deltakere til dette kokkemøtet. Siden våre britiske gjester representerer spisesteder fra alle regionene i Storbritannia, ønsker vi også fra vår side å ha med oss kokker fra hele landet til Ålesund. Det vi ser etter er kokker ved små og store spisesteder som vil gi og få inspirasjon til raske retter med norsk torsk. Jeg håper og tror vi også får se at de norske kokkene blir stolte over å se hvor kjent og populær den norske torsken er i utlandet, sier Bjørvig-Hansen. 

#Codshare-dagen i Ålesund inkluderer tur ut med en av de norske trålerne som leverer torsk til britiske Fish and chips-restauranter, inkludert en presentasjon av det som er en høyteknologisk, moderne arbeidsplass og av produktet som blir produsert ombord. Deretter får kokkene bli med på en kokkeworkshop og oppskriftsutveksling med en britisk torskekokk, som ender i en stor festmiddag i Ålesund. Deltakerne får i løpet av denne workshopen en introduksjon til den britiske fish and chips-tradisjonen, og det av skjer altså en av Storbritannias aller beste kokker i dette faget. Til gjengjeld ønsker Sjømatrådet om at deltakerne tar med en oppskrift basert på norsk torsk som egner seg som varm lunsj eller annen rask tilberedning. Dette kan være en oppskrift kokken allerede bruker i dag, eller utvikler før dagen i Ålesund.

 

– Dette tror jeg blir et godt møte mellom norske og britiske kokker for å utvikle menyene på norske spisesteder. Jeg tror resultatet blir stolthet over de råvarene vi produserer i Norge og som er så godt kjent i utlandet, og inspirasjon til å ta dem i bruk, både på britisk og norsk måte. Ikke minst tror vi det frister å være med å konkurrere om en av de eksklusive plassene på finaleshowet til National Fish & Chips Awards i London i januar. For å vinne denne billetten skal de norske kokkene konkurrere om å lage den beste dipen til fish and chips, sier Bjørvig-Hansen.

 

Kokkene som vil søke om å bli med på Codshare i Ålesund melder seg på her.

(http://www.seafood.no/Nyheter-og-media/Konferansekalender/Vi-inviterer-norske-kokker-Codshare). 

 

Fakta:

#Codshare:

 

Norske spisevaner:

(Kilde: Undersøkelsen Norske Spisefakta fra Ipsos) 

Fakta og historie om fish and chips: