Nyheter fra NKL
06.07.14
Skriv ut

På tur med brød i vesken

Eva Danielsen fra Bergen KM har skrevet denne artikkelen om cøliaki som sto på trykk i siste nummer av Kjøkkensjefen.

I mars i fjor fikk jeg diagnosen cøliaki. Panikken beit meg i nakken da jeg skjønte at ferskt brød og kaker ikke lenger skulle stå på menyen min. Jeg måtte legge om kosten.

 

Brød, knekkebrød, kjeks, kaker og sauser var enklest å finne alternativer til. Resten måtte jeg fikse etter hvert. Jeg bakte meg gjennom det jeg kunne finne på markedet, via Facebook etterlyste jeg gode produkter. Etter hvert fant jeg gode blogger.  Én av dem vil jeg gjerne anbefale,

hegesallergimat.blogg.no  Takk Hege for mange gode tips og oppskrifter.

 Flatbrød

Foto: Tom Haga

 

Også industrien bidrar med en del gode produkter. Jeg har prøvd meg fram til dem som passer for meg. En klar favoritt er Finax fiberbrødmix: http://se.finax.com/product/fiberbrodmix/

 

Jeg blander med Fiber Husk, valnøtt, linfrø, solsikkekjerner og gresskarkjerner, tilsetter 1 dl ekstra godt lunkent vann, så følger jeg framgangsmåten på pakken. Brødet blir saftig med fin konsistens.

 

Så kom ferien, vi skulle på tur; lange dager med lett gnagende sult. Ingen langs veien kunne tilby meg noe å spise. Fem om dagen i all ære; det er begrenset hvor mye frukt du greier dag ut og dag inn på tur. Salater burde være et alternativ, men de fleste inneholdt pasta.

 

Gluten-allergikere må ta sine forholdsregler – også på tur! Jeg bakte brød og la i håndvesken. Når sulten meldte seg, stilte jeg med eget brød. Over alt var de velvillige til å lage smørbrød til meg på medbrakt brød.

 

Når kjøreturene over lange fjell og dype daler mellom Bergen, Trondheim, Oslo, Drammen, Sverige, Danmark ble til lange dager, vanket middag. Nytt problem: Varm mat! Panert ditt og panert datt, farsemat og pølser som ingen kunne oppgi innholdslisten på. Jeg måtte selv ta telefonen og kontakte fabrikanten: Hvilke av deres produkter er glutenfrie? Jeg fikk nyttige og gode svar. Ved disken ba jeg  om varer fra garantert leverandør. I de fleste tilfeller stakk de på kjøl og fryselager for å sjekke. Heldigvis serverer noen biff og andre reine kjøtt- og fiskeretter.

 

Dessverre er kunnskapen lav både om innholdet i tilbudet, og om spesielle matintoleranser på typiske «veikroer». Å spise gode tradisjonsretter er heller ikke enkelt. Mye ligger i saus, inneholder mel eller helkorn, og er ikke beregnet på slike som meg.

 

På de fleste restauranter serveres brød ved siden av hovedrettene. Men altfor ofte er det noe urgammelt fra fryseren til cøliaki-gjester. På hoteller gir vi beskjed ved bestilling at jeg må få glutenfritt brød til frokost.. Ett hotell ba oss bestille rom et annet sted for de kunne ikke tilby noe slikt.

 

Standardløsning: brød i vesken!

 

I Oslo fant jeg et supert bakeri med lunsjretter. Her ble jeg en hel dag! «Bakefri Glutenfritt» i Kirkegata kan anbefales. Skryt også til Restaurant Solsiden i Oslo. Utrolig hva god service kan rette opp og legge til rette med litt vilje.

 

Kjære kolleger. Det er mange som meg der ute i kundemassen. Vær så snill å lage noe skikkelig godt brød til oss, lær medarbeiderne å ta rede på hva maten inneholder. Eller skal vi fortsette å dra rundt med mat i håndvesken?

-          - - - - -

 

Kilde: Kjøkkensjefen nr. 2 side 21-22.

Av Eva Danilesen, Bergen KM (tekst) og Tom Haga (foto)