Nyheter fra NKL
25.06.14
Skriv ut

Klar for VM i kokkekunst på hjemmebane

Han stiller på alle måter på hjemmearenaen, Christopher Davidsen som representerer Nord-Europa og Norge i VM i Kokkekunst, Global Chef, under verdenskongressen for kokker World Association of Chef Societies (WACS) som arrangeres i Stavanger av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), 2.-5. juli 2014.

Torsdag, 3. juli 2014 har kvernet i bakhodet siden han vant semifinalen mot nordeuropeiske utfordrere i Göteborg i fjor. Denne dagen midt under Wacs i fødebyen skal han måle krefter med seks andre semifinalevinnere som representerer hele kloden; Hong Kong, Australia, USA, Sør-Afrika og to andre del-lag fra Europa, Italia i sør og Sveits midt i mellom.

-Stilig å konkurrere bare noen kilometer fra bydelen der jeg vokste opp, sier han entusiastisk. Midt inne i en messehall i Stavanger Forum håper han både kjenninger og yrkesbrødre benker seg for å heie ham, assistenten Christer Rødseth og coach Karl Erik Pallesen fram til seier.

 Christopher Davidsen

Christopher Davidsen (Foto: Tom Haga)

 

92 land sendte sine beste kokker i kamp for finalebillett. Christopher ble utfordret av NKL til å delta. Han trengte ingen betenkningstid. Konkurrere er kult, syns den Trondheim-baserte kokken.

Nå har han tatt fri fra stillingen som assisterende kjøkkensjef ved finrestauranten på Rica Nidelven for å sprengtrene for konkurransen. Det samme har Rødseth gjort.

 

De første gjennomkjøringene og smakningene er allerede gjennomført ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

-Hva fikk gjestene å spise?

-Vi måtte holde oss til obligatoriske råvarer som Wacs formidlet til oss i slutten av februar. Siden har det blitt noen prøveporsjoner med vegetarforretter, kveite fra Hjelmeland, Kobe/Waguy-biff fra Australia, Valrhona-sjokolade og indonesisk te, fastslår 30-åringen.

En «kjekk» utfordring, syns han. Kjekt er det også at velvillige sponsorer har gjort det mulig å forberede seg grundig. Bama, Gilde, Marine Harvest, Brimse-bonden Frode Ljosdal og andre leverandører har bydd på ypperlige produkter til hovedretter og tilbehør.

 

Nylig ble en gjennomkjøring av menyen presentert for kokkevenner, og det manglet ikke på lovord. Karl Erik Pallesen, fra fisketorget i Stavanger var svært imponert og legger til at Davidsen har en «fair sjangs» for å stikke av med seieren. Han er utrolig flink og opptatt av detaljer. Alt er perfekt når Davidsen gjøre noe, legger Pallesen entusiastisk til.

Den erfarne konkurransekokken, Ørjan Johannessen, er imponert. – Desserten er 200 prosent perfekt. Den er helt magisk. Nå gleder jeg meg til konkurransen, og jeg blir en av supporterne i kulissene, sier Johannessen.

 

Unge Davidsen vokste opp i Kvernevik bydel. Under oppveksten ble Harald Osa et forbilde. Han var en fokusert matprofil på landslaget og GI. Sammen med Christophers far, Ole Geir Skjæveland, var Osa en pådriver for kaninoppdrett og kanin som råvare. Sammen utga de også et oppskriftshefte. Skjæveland er også kjent for «grønne fingre», et oppkomme av kunnskaper om hagestell og dyrking.

-Har du arvet grønne fingre?

-Nei. Bare sansen for å omgjøre friske produkter til topp mat, sier Davidsen.

Han har en rekke faglige forbilder som han selv har jobbet for og med: -Jeg gikk i lære hos Odd Ivar Solvold i Sandefjord. Siden har jeg jobbet under både Kjartan Skjelde og Sven Erik Renaa.  Også Steffen Engelhard har delt gode råd og erfaringer med meg. Det er en herlig tradisjon å stå i, synes han.

Og det kan være nyttig å ha referansepersoner. For når Christopher Davidsen forhåpentlig har løftet den 25 kilo tunge Wacs-statuetten som offisiell VM-vinner i kokkekunst i juli, og plassert 12.000 euro som følger med, fornuftig og framtidsrettet, er det bare å vaske kokketøyet for nye dyster. Han skal iallfall gjøre absolutt alt for å lykkes på hjemmebane om ti dager.

- Jeg har sikret meg en veldig god «commis» eller assisten i Christer Rødseth fra Det norske junior kokkelandslaget. Han vet hva dette går i siden han var med å hente seieren hjem til Norge under den forrige konkurransen da Geir Magnus Svae vant Global Chef i Korea i 2012. – Jeg er veldig spent nå, røper Davidsen.

 Christer Rødseth

Christer Rødseth (Foto: Tom Haga)