Nyheter fra NKL
13.03.14
Skriv ut

Klart for Michelin Norden

Det ble et godt år for nordisk mat da Michelin-guiden for 2014 ble presentert i Stockholm nylig. Mens de tre stjernerestaurantene i Oslo beholdt sine stjerner, fikk de følge av to nye én-stjernere i toppklassen fra hovedstaden,Fauna og Ylajali.

Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis understreket på pressemøtet ved lanseringen at redaksjonskomiteen har merket seg den nordiske mat-trenden, og at det gror godt i nordisk, kulinarisk jord. Ikke bare Oslo, men også de andre skandinaviske hovedstedene har fått flere nye stjerner i årets utgave.

 

Den store spenningen knytter seg nå til neste år. I 2015 kommer beviset på at Guide Michelin nå tar hele Norden på alvor; neste år er det klart for en selvstendig nordisk Michelin-guide. Om denne kommer i standard papirformat, eller om den blir

digital, røper den amerikanske direktør Ellis ikke.

 

Hvilke byer utenfor hovedstedene som skal vurderes, avsløres ikke. Men Ellis understreker at det finnes mange mindre byer i regionen der det skjer spennende ting som fortjener oppmerksomhet. Imidlertid vil ikke direktøren nevne hvilke de har under

oppsyn, fordi inspektørene skal få arbeide anonymt. Nyheten om det nye 2015-prosjektet ble lekket ved at et fortrolig brev fra Michelin-ledelsen til nordiske stjernerestauranter ble lagt ut på Facebook. I brevet ber guideredaksjonen om bilder som de kan bruke til formål en nordisk guide fra 2015.

 

I Norge tippes det at i hvert fall Stavanger, Bergen og Trondheim har inspeksjon - og stjerner - innen rekkevidde.

 

I Stavanger sitter én som er klar, restauratør og tidligere landslagsmanager Sven Erik Renaa, som driver spisesteder både i Stavanger og i Trondheim:

-Stjernerestauranter utenfor Oslo er på høy tid, fastslår Renaa i et intervju med NRK. Han skulle gjerne vært den første nordmann til å oppleve dét; ikke bare for status, men like mye for alt som følger med av presse, ekstra besøk og mulig tilgang på ekstra motivert personale.

 

Tommy Raanti ved Gastronomisk Institutt peker på at bildet av nordiske restauranter kan bli mer korrekt med en egen guide: Restaurantene våre holder et veldig høyt nivå. Men å få stjerne i Norge, er langt vanskeligere enn å oppnå det samme i Frankrike, Spania og Italia. Mange av våre beste spisesteder kan godt måle seg med stjernesteder i Sør-Europa.

 

Mye vil avhenge av stabiliteten, tror Sven Erik Renaa: Mange norske og nordiske restauranter leverer på topp på sitt beste. Men så avhenger kvaliteten av hvilken kokk som er på jobb. En slik berg-og-dalbane på kjøkkenet vil ikke garantere at stjernene renner inn. Men jeg er frimodig nok til å hevde at Renaa kan være med og kjempe om én stjerne, avslutter den tidligere landslagssjefen i Renaa Restauranter.

 

 

PS Får ikke du heller det helt til å stemme med Ylajali og nordisk mat? Navnet har restauranten hentet fra Hamsun- romanen "Sult". Ylajali bodde i etasjen over restauranten på St. Olavs plass.

 

Av journalist Borghild Fiskå (tekst) og Tom Haga (foto).

 

Bildetekst:

Sven Erik Renaa (til høyre) utenfor restauranten på Breitorget i Stavanger. Her sammen med Jostein Medhus, manager for Kokkelandslaget.