17. mai 2014 markeres 200-års dagen for Grunnloven. Fårikål står ikke nevnt der; den er en nyere import. Men også siden kåringen i 1972 har norsk matstell endret seg; nye vaner, nye matvaner, nye påvirkninger, nye levemåter og framfor alt titusenvis av nye nordmenn innenfor grensene.
-Vi trenger en nasjonalrett som tar hensyn til de nye påvirkningene, understreker Listhaug.
Men kriteriet er nå som med fårikålen; En nasjonalrett må være en rett alle kjenner til.
Det finnes regionale signaturretter, men disse kan ikke bli nasjonalretter hvis ikke ingrediensene er tilgjengelige for alle, og «folk flest» kjenner bruken.
Matministeren ønsker innspill både fra amatørkokker og profesjonelle.
Så laugsmedlemmer, hiv dere frampå: Registrér egne forslag på departementets
e-postadresse,nasjonalrett2014@lmd.dep.no
Tema er også verd å bruke en diskusjon på under et laugsmøte, så lenge dere får
sendt vedtaket inn før 1. mai 2014.
Resultatet vil bli kunngjort første uken av juni. Samtidig trekkes det ut tre vinnere av en iPad Air.
Kåring av ny nasjonalrett er en sak vi i NKL kan ta lokalt eierskap til. Vi kan lage lokale og regionale avstemminger. Vi kan skrive leserbrev og blogginnlegg.
Og vi kan tipse lokale medier eller tilby dem å delta i kåringer lokalt.
Å melde inn pizza og taco kan kanskje ha statistikken for seg. Men ifølge Listhaug
vil disse knapt ha sjanse til å vinne:
-Kriteriet er at ingrediensene i nasjonalretten er laget av norske råvarer, fastslår hun.
Og da vil vel utenlandske tradisjonsretter falle utenfor.