Nyheter fra NKL
04.12.13
Skriv ut

Sildemat og sildeprat

Av sild blir du snill. Hele året. Men i moderne norsk husholdning er sild blitt et julefenomen. Og en faktor til helse.

Landslagsmanager Jostein Medhus har nok et nærmere forhold til den flotte råvaren hele året enn de fleste av oss. Men julesild lager han, for seg selv, som julegaver eller for Sjømatrådet. Noen av Josteins varianter får vi friste deg med her.

I siste utgave av Kjøkkensjefen presenteres noen silkeoppskrifter, her følger flere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josteins tomatsild med kirsebærtomater

 

Foto: Dreyer-Hensley

 

7 kryddersildfileter 
1 dl tomatpuré 
4 ss hvitvinseddik 
1 ½ dl sukker 
1 dl solsikkeolje 
1 rødløk i ringer
100 g kirsebærtomater 
1 laurbærblad 
1 ss finhakket dill, frisk 
salt og pepper 

 

Slik gjør du:

Smak på sildefiletene om de er passe salte. Dersom de er for salte, legg dem i kaldt vann et par timer. Tørk dem på kjøkkenpapir.

 

Kok opp tomatpuré, sukker og olje.  Tilsett rødløk, tomat i biter og laurbær. La alt koke sammen i 3 minutter. Tilsett hvitvinseddik og avkjøl helt. Smak til med salt og pepper.  Del sildefiletene i ca. 2 cm store biter.

Bland tomatsausen med sildebitene og finhakket dill. Ha blandingen i et glass eller krukke og legg på lokk. Silden bør trekke to døgn i kjøleskap før den spises.

 

Silden er holdbar i kjøleskap i 2 uker.

 

De følgende sildevariantene er eksempler på hvordan du kan ta utgangspunkt i ferdig marinert sild på glass fra butikk og med enkle midler lage din egen smaksrike sild. Samtidig  forteller vi selvsagt hvordan du må gjøre det, om du vil lage alt fra grunnen av.

 

Josteins eddikmarinade er en enkel 1-2-3 marinade, som beskriver forholdet mellom eddik, sukker og vann; lett å huske og trygg i smaken.

På godfisk.no finnes litt ulike varianter, der syre/sødme graden varierer. Dette fordi hele smaksbildet i de ulike sildevariantene også er litt ulik. På den måten kan sildeelskere eksperimentere og etter hvert finne sine favorittsmaker.

 

 

 Tranebærsild

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

 

 

2 glass kryddersild

½ rødløk

1 appelsin

1 dl soltørkede tranebær

½ dl valnøtter

1 ts pepperkorn

 

Slik gjør du:

Skjær strimler av appelsinskallet, bare det gule skallet. Bryt valnøttene i mindre biter og skjær løken i tynne skiver. Hell laken fra silden og bland den med løk, appelsinstrimler, tranebær, pepperkorn og valnøtter.

Legg sild og lake lagvis over i et nytt glass eller en krukke. Pynt gjerne glasset med merkelapp, sløyfe, bånd og et pent lokk som en førjulsgave.

Silden trenger å stå ett døgn i kjøleskap før den kan smakes på.

 

Slik gjør du hvis du vil lage alt fra grunnene av:

Kjøp inn vanlige saltsildfileter eller kryddersildfileter; spør i butikken om utvanningstid.

Vanligvis bør de vannes ut 2 – 3 timer i kaldt vann. Noen brukes også melk, noe som bevarer smak og konsistens bedre enn vann.

 

Kok så en eddiklake eller saus til den sildevarianten du skal lage.

 

Kjøp inn det du trenger av andre ingredienser som skal være sammen med silden.

 

Eddikmarinade

Dette trenger du til 4 – 6 sildefileter

2 dl eddik, 7 pst.

4 dl vann

3 1/2 dl sukker

 

Slik gjør du:

Kok opp vann og sukker og avkjøl.

Tilsett eddik. Marinér silden i laken i ett døgn og bruk den så i andre oppskrifter med andre marinader. Denne eddikmarinaden brukes som grunnlag for sursild, sherrysild,  glassmestersild og tranebærsild.

 

Julegløggsild

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

 

 

Dette trenger du til 4 porsjoner:
2 glass kryddersild
½ dl julegløgg
2 ss gløggkrydder
½ dl rosiner
½ dl hasselnøtter

Slik gjør du:

Hell laken fra silden i en bolle og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hasselnøtter.
Hell blandingen tilbake i et nytt glass eller krukke.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Skru på lokk og dekorér gjerne med sløyfe og merkelapp.

 Chilisild

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

 

Dette trenger du til 4 porsjoner:
2 glass kryddersild
1 rødløk
1 chili, rød
3 dl sildelake
2 ss tomatpuré
3 ss chilisaus
2 ss vann
1 ts pepper, grovmalt


Slik gjør du:

Skjær rødløk i tynne ringer, og chili i tynne skiver.
Hell sildelaken fra silden og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper.
Legg sild, rødløk og chili lagvis i et nytt glass eller krukke.
Hell over laken og legg på lokk.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Skru på lokk og dekorér gjerne med sløyfe og merkelapp.

 

Sennepssild med honning

Foto: Dreyer-Hensley

 

 

Dette trenger du til 4 porsjoner:
7 kryddersildefileter

2 ss Dijon sennep

3 ss grov sennep

1 ss søt sennep

3 ss honning

2 ss sukker

1 ss hvitvinseddik

1 dl solsikkeolje

3 ss crème fraîche

4 ss hakket frisk dill

salt og pepper

 

Slik gjør du:

Kutt silda i passende biter. Rør øvrige ingrediensene til en sennepssaus. Smak til med salt og pepper. Vend så sammen sennepssausen og sildebitene. Fyll på glass.

 

Bør stå over natten før servering.