Nyheter fra NKL
24.10.13
Skriv ut

Gildes pinnekjøtt best i blindtest

I år gikk seieren til Gilde da bransjefolk for 25. året på rad skulle kåre årets beste pinnekjøtt i Bergen. Kåringen forgikk ved blindsmaking av kjøtt fra fire utvalgte leverandører.

 

Over 100 fagfolk fra hotell- og restaurantbransjen var tirsdag 15. oktober samlet til den tradisjonsrike pinnekjøttsmakingen i Bergen.

Kåringen arrangeres av innkjøpsorganisasjonen Nores, og i år foregikk kåringen på Grand Hotel Terminus. Juryen er godt vant og hadde høye forventninger til pinnekjøttet, og de fire leverandørene ble målt på kjøttets smak, konsistens og utseende.

 

Om vinnerkjøttet fra Gilde «Pinnekjøtt av lam fra Vestlandet» kan produksjonssjef i Sogndal, Unn Sjøtun Uglane fortelle at dette er både tradisjon og håndverk:

- Vi nyttar kun lam frå Vestlandet, som går på beitet ved kysten og i høgfjellet heile sommaren.

 

Siden er kjøttet tørrsaltet for hånd og opphengt og tørket i luftig spekematmiljø. Dette, sammen med tørkingsgraden på kjøttet, som Gilde ikke ønsker å opplyse om, gir den gode smaken og konsistensen. For å få perfekt pinnekjøtt anbefaler de å vanne ut denne varianten i ti timer før kjøttet dampes på rist eller pinner i ca. tre timer.

-           Nores er fornøyde med at det i år er vår hovedleverandør av kjøtt som nådde helt til topps. De siste årene har mindre, lokale aktører stukket av med seieren. Flott at også den største kan levere topp kvalitet, sier Petter Ravik i Nores.

 

Pinnekjøttkåringen er et årlig arrangement i regi av innkjøpspartneren Nores, som representerer mange av de mest profilerte og fremtredende bedriftene i bransjen. De andre leverandørene som kappet om seieren var: H. Brakstad Eftf., Grilstad og H.O. Grindheim, som var fjorårets vinner. I 2010 og 2011 vant H. Brakstad Eftf.