Nyheter fra NKL
26.09.13
Skriv ut

Fårikål – høstens mest smakfulle eventyr

Har det virkelig gått ett år siden sist hele Norge spiste fårikål samtidig? Vi tipper du har gledet deg selv, familie og venner med verdens enkleste, mest pirrende, lettlagede og rimeligste festrett i mellomtiden. Men på Fårikålens Festdag kan du nyte maten og trekke inn den elleville duften i visshet om at du er i godt selskap landet rundt.

 

Vi må vente lenge på høstens høydepunkt, til siste torsdag i september. 26. september er det klart for den store, norske fellesfesten. Amerikanerne har sin Thanksgiving; ingen dag i året vil en stekt kalkun smake like flott.

 

I Norges Kokkemesteres Landsforening går alle mann til grytene med hvitkål og ferskt lam, rett fra heiene.  Leg som lærd bevæpner seg med hel pepper, salt og gjerne litt mel til jevning. Og fyller opp godsakgryta med litt vann eller kraft nedentil.

 

Selv om fårikål er den retten alle med tilgang til komfyr, kan lage, tilsier tradisjonen at profesjonelle laugsfolk går foran og drar de andre med seg på én bestemt torsdag i året. Det er vi som kan fylle de store kokekarene. Det er vi som kan få folk til å sikle av godlukt og forventninger overalt hvor nordmenn ferdes denne dagen; i kantinen, på skolekjøkkenet, i caféene og i ferskvaredisken.

 

Sant nok finnes det bedre dufter enn kokt kål. Men aldri på Fårikålens Festdag. La oss gjøre den til en forventningens dag som alle landsmenn får del i. Jo flere vi når, jo flere medlemmer får Fårikålens Venner, en supporterklubb opprettet i 1993 til klassikerens ære. Kokkemesterlaugene tilknyttet Norges Kokkemesteres Landsforening har et særlig ansvar for å opprettholde og spre den gode tradisjonen. Ta et felles tak, sørg for og ”teppebombe” nærmiljøet ditt med kulinariske opplevelser rundt den kortreiste, norske maten på denne dagen.

 

I år er det Kokkenes Mesterlaug Oslo, KM Sør Helgeland, KM Bodø & Omegn, KM Hedmark og Oppland, KM Lofoten & Vesterålen, KM Rogaland, KM Østfold, KM Sørlandet, KM Telemark og Vestfold Kokkenes Mesterlaug som arrangerer Fårikål fest i samarbeid med Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

   

Innslag på TV2: Ettermiddagen

I forbindelse med Fårikålens Festdag skal Christer Rødseth fra Det norske junior-kokkelandslaget lage en moderne variant av får i kål på TV2’ sending Ettermiddagen.

 

Christer tok utfordringen på strak arm da TV 2 ringte i går ettermiddag. Akkurat nå forbereder han seg på hva han skal presentere på TV litt senere i dag.

 

Innslaget kommer i tidsrommet 17.30-18.00.

 

 

Selv om Fårikål er både kulturhistorie, mathistorie og tradisjon, er det lov å være både oppfinnsom og prøve ut nye måter å feire festdagen på. Vel bekomme!

 

 

Les om Fårikålens Festdag her:

 

http://www.farikal.no/forside/

 

Les om Opplysningskontoret for egg og kjøtt her:

 

www.matprat.no