Nyheter fra NKL
01.07.13
Skriv ut

Mads går for medalje i yrkes-VM

Mads Ueland (21) fra Det norske junior-landslaget ligger i hardtrening på kjøkkenet den siste uka før VM-debuten.

Foto: Håvard Sæbø

 

 

Mads er kokk ved Statholdergaarden i Oslo, og er én av 21 norske ungdommer som reiser til Leipzig for å delta i yrkes-VM 2. juli.

 

– Jeg trener på VM-rettene før jeg begynner på jobb. Det er mye som skal klaffe for å gå helt til topps, så alt må sitte i fingene, sier Mads. Han føler seg trygg på vaktel- og lakserettene, men det er litt igjen før toppformen er inne på desserten.

 

Hjelp fra medaljekollega

 

Til å hjelpe seg til en plass på pallen, har han fjorårsvinneren fra London-VM, Øyvind Bøe Dalelv, som jobber på samme kjøkken. Ikke rart at sjefen Bent Stiansen er fornøyd med rekrutteringen til restauranten med én stjerne i Michellin-guiden.

 

– Vi får i oppgave å lage to retter på tre timer. Tiden er knapp, så det er viktig å ha en plan for arbeidet. Den som er best etter fire dager, går av med seieren, sier Mads, som har som mål å komme på pallen.

  

Asiatene blir tøffe

 

Men konkurransen i VM er hard, særlig fra asiatene. Der legges det også til rette for at de VM-kvalifiserte kan trene på heltid over lang tid.

 

– Prestisjen i det å vinne er mye større der borte enn her hos oss. Det er litt synd. Når det gjelder kokkefaget så har det fått et ufortjent dårlig rykte gjennom diverse TV-serier. Grunnen er vel at det skal være underholdning, og da blir det litt voldsomt. Virkeligheten er ikke helt slik – i hvert fall ikke her hos oss, sier Mads, som skryter av det gode arbeidsmiljøet. Det at restauranten bytter meny hver uke gjør jobben ekstra utfordrende.

  

Krydrer seg til pallen?

 

VM-dommerne vurderer både smak, utseende, temperatur og hygiene på det ferdige resultatet.

 

– Norske kokker er gode på smak, men bruker lite krydder. Salt og syre fremhever smaken, og det håper jeg dommerne i Leipzig vil sette pris på også, sier Mads.

 

 

Kilde: fribevegelse.no