Nyheter fra NKL
12.06.13
Skriv ut

Fra svensk prinsessebryllup i Stockholm til Gladmat i Stavanger

Den svensk-etiopisk-amerikanske kokken Marcus Samuelsson som nylig var gjest i det svenske prinsessebryllupet gjester Gladmatfestivalen i sommer.

 

Den store matfestivalen i Stavanger har kanskje gjort sitt største kokkekupp siden Gordon Ramsay besøkte festivalen i 2010. I år kommer den kjente kokken Marcus Samuelsson til Norges matsentrum, og han har en eksepsjonell merittliste å vise til.

 

Han er kjent for sitt samarbeid med USAs president Obama, etter flere ganger å ha laget mat i Det hvite hus i Washington. - Sist helg tvitret han fra prinsessebryllupet i Stockholm, og vi gleder oss til å se hva han tvitrer fra Gladmat, sier Mona Vervik, sjef for Gladmatfestivalen, som har fått i stand besøket i samarbeid med hotellkjeden Clarion.

- Hos oss skal han møte matfolket på en spesiell fagfrokost, detter møtes Marcus Samuelsson og Petter Stordalen til en kokkeduell på storscenen der grytelokkene fyker, flammene stiger og duften sprer seg på matfestivalens åpningsdag, opplyser Vervik.

 

Marcus er født i Etiopia, men ble adoptert av svenske foreldre da han mistet moren. Han har funnet tilbake til sin etiopiske far etter at de svenske foreldrene døde, og holder nå kontakt med ham og sine 18 søsken der. Han giftet seg også i Etiopia 2009.

 

Som 23 år gammel kjøkkensjef ved restauranten Aquavit i New York fikk han tre stjerner av matkritikerne i New York Post som den yngste noensinne. Etter terroren 11.09 ble han mer opptatt av lokalsamfunnet og startet restauranten Red Rooster i Harlem. Nå har Samuelsson spisesteder i New York og Stockholm, i tillegg til flere steder i Sverige.

Marcus er blitt en matpersonlighet i verdensformat og har egen blogg, nettside og har en bestselgende kokebok på merittlisten; Yes, chef! Han deltar i TV-show og reiser verden rundt.

 

Gladmat en del av matklyngen NCE Culinology og er et utstillingsvindu for matproduksjon, gastronomi og matkultur, en arena hvor forbrukere og foredlere av mat møtes. Gladmat er den ledende i Norge og Norden og årets festival blir den 15. på rad fra 24. – 27. juli.

 

Gladmat vil vise frem nisjeprodukter, råvarer og det siste innen trender. Festivalen trekker opptil 250.000 besøkende. Gladmats mål: