Nyheter fra NKL
19.12.12
Skriv ut

Hvilken av årets kokebøker egner seg best under juletreet?

Bøker og kokebøker er en svært vanlig og populær julegave, og år er det rekordmange nye på markedet. Her får du tips om hvilke av årets kokebøker som egner seg best under treet.

– Kvaliteten i år er høyere enn noen gang, stier Stig Juelsen.

Han er kokk, tidligere kjøkkensjef på NB Sørensen og Halv Toll i Stavanger, og sist med ikke minst kokebok-nerd.

37 nye kokebøker til jul

Stig Juelsen (NRK)

Stig Juelsen er kokk og kokebok-entusiast.

NRK

Kokebøker er blitt svært populært, og forhandlerne satser også i år på at en god del havner under juletrær her og der. Med fristende bilder er det lett å la seg lokke, og hele 37 nye kokebøker utgis nå til jul.

– Det som er interessant i år er at det er mye om sushi og sunn mat, og mat på nye måter. Det er også en god del journalister som gir ut kokebøker, sier Juelsen.

Årets topp fem:

1. Thai mat – Terje Ommundsen

Thaimat (Foto: Einar Espeland/NRK)

Stig Juel mener Terje Ommundsen, som er utdannet kokk med bakgrunn fra Restaurant Bagatelle og Statholdergaarden, har laget årets beste kokebok.

– Den er fantastisk lærerik. Jeg trodde jeg kunne østens mat fra før, men det kunne jeg ikke. Det er lett å gjennomføre, men husk at du må ta en tur it en asiatsik butikk før du starter, sier Juelsen.

2. Alene Hjemme – Bent Stiansen

Bent Stiansen - Alene hjemme (Foto: Einar Espeland/NRK)

Bent Stiansen, kokk og kokebokforfatter som mest kjent fra da han vant Bocuse d'Or som første nordmann i 1993, har laget en kokebok for små husholdninger.

– Bent Stiansens kokebok er veldig fin. Den har en morsom vinkling på en kokebok, sier Juelsen.

3. Fiskekokeboka – Tom Victor Gausdal og Stian Floer

Fiskekokeboka (Foto: Einar Espeland/NRK)

Gausdal og Floer har laget en kokebok som viser oss hvordan fisk kan brukes som hverdagsmat. Boken presenterer teknikker, forklarer om råvarene i fiskedisken, og gir tips til tilberedningsmåter, knep, smaker og tilbehør til fisken.

– Det er den fjerde eller fremte kokeboken til Tom Victor Gausdal. Han er utrolig flink når det gjelder måten å fortelle oppskrifter på, sier Juelsen.

4. Hellstrøm Jr. – Eyvind Hellstrøm

Hellstrøm Jr.

Tidliger i år stakk Eyvind Hellstrøms av med prisen for Beste norske kokebok, utdelt av Apéritif i samarbeid med Norli.

Denne boken handler om å oppfordre ungdommer til å lage god mat, og gir enkle tips og oppskrifter.

– Den er veldig imponerende og pedagogisk. Måten den har blitt kaget på og gjort.på. Han har god erfaring med kokebøker nå så den sitter den. Skal du gi bort en bok til en femtenåring i dag, så er det den, sier Juelsen.

5. Kjartans Tango – Kjartan Skjelde

Kjartans Tango (Foto: Einar Espeland/NRK)

Kjartan Skjelde var med på det norske kokkelandslaget som vant gull i kokke-OL i 2008. Han er kjøkkensjef på Tango bar og kjøkken i Stavanger og jobber også på Gastronomisk Institutt. Han har vært programleder i TV-serien Den nordiske smaken og laget mat i Førkveld.

– Denne boken fortjener absolutt en plass blant topp fem. Flott, god og grundig, sier Juelsen.

Andre bøker som Stig Juelsen mener fortjener hederlig omtale:

Kokebøker (Foto: Einar Espeland/NRK)

Hele 37 nye kokebøker er på markedet mot jul.

Foto: Einar Espeland/NRK

Kjøttfrie dager – Yngve Ekern og Hege Ulstein

– En utrolig spennende bok som handler om å ikke spise kjøtt mandag til fredag, sier han.

Mathjelp for foreldre – Rune Blomhoff Camilla Andersen

– Den var min datter veldig imponert over, og hun bruker den hele tiden, sier Juelsen.

Helt på kjøkkenet – Arne Hjeltnes

– Hjeltnes er jo ikke kokk, men han kjenner mange kokker. I boken skirver han "noe har jeg lært og noe har jeg stjelt", sier han.

Norsk tradisjonsmat på ein ny måte – Bodil Nordjore

– Veldig grunnleggende norsk mat, men på en veldig moderne måte, sier Juelsen.

 

Kilde: nrk.no