Nyheter fra NKL
05.12.12
Skriv ut

De vil ha mathall i Stavanger

Har du besøkt den populære mathallen i Oslo? Om et par år kan Stavanger få sin egen variant.

Vi liker å kalle oss matbyen og matfylket, Jæren omtales ikke sjelden som matfatet, Stavanger har Måltidets hus, Gastronomisk Institutt, landets eldste slakterforretning, Gladmat-festivalen, og kjendiskokk Eyvind Hellstrøm har omtalt Stavanger som den mest spennende matbyen i landet. Da kan vi vel ikke la bergenserne og Oslo-folket ha sine mathaller uten at vi får det samme?

- Tiden er moden for at Stavanger også får dette tilbudet i sentrum, slår Kristin Gustavsen fast.

Ny sentrumsplan

Gustavsen leder Stavanger kommunes arbeid med ny sentrumsplan. Et av de sterkeste innspillene hun har fått i dette arbeidet, er nettopp ønsket om en mathall som kombinerer utsalgssteder for gode produkter og serveringssteder for mat og drikke. Med seg har Gustavsen en idégruppe bestående av folk fra distriktets matmiljø, og de er klare på at en mathall må ligge i sentrum.

Plasseringen er foreløpig ikke klar, men Gustavsen ser for seg at dette vil falle på plass i løpet av kort tid.

- Vi jobber kontinuerlig med et par alternativer. Det er viktig at det er et sted hvor mange kunder naturlig vil kunne stikke innom. Jeg håper vi vil kunne åpne om et par år.

På agendaen i flere år

Administrerende direktør Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen forteller at en mathall i Stavanger har stått på agendaen i flere år.

- For noen år siden var Tollboden et aktuelt sted, men vi hadde ikke gøts til å få det til på det tidspunktet. Nå er vi derimot klare. Det er veldig viktig å få dette inn i sentrumsplanen. Det har med attraktiviteten til byen å gjøre, sier Minge, som også trekker fram den enorme kompetansen som finnes i distriktet.

- Mange har jobbet lenge for å få dette til. Lauritz Hansen, for eksempel. Det er flott at vi kan ha et samarbeid mellom det offentlige og næringslivet om å få til dette, sier Minge.

Han sier at mathallen Vulkan i Oslo er en stor inspirasjon for gruppen som skal jobbe med å få en mathall i Stavanger. I morgen kommer Sverre Landmark, gründeren av Vulkan, til Næringsforeningen for å snakke om arbeidet som er gjort der.

Kortreist og internasjonalt

Hva bør så en mathall i Stavanger inneholde?

- Hele spennet innenfor lokal og kortreist mat, men det må også vise igjen at Stavanger er en internasjonal by. Jeg ser også for meg at vi tar litt tak i norsk husmannskost, og fornyer tradisjonsrik mat, sier Gustavsen.

I tillegg til salg og servering av mat, planlegges det også ulike aktiviteter.

- Formidling og kursing må være en del av pakken. Vi må ha flere bein å stå på, og ikke minst skape tilbud for barn og unge, sier Gustavsen.

Mat med klør

- Det er jo veldig aktuelt å jobbe for bedre kosthold hos de unge, skyter Minge inn.

- De har godt av å se at maten ikke nødvendigvis er firkantet, men at den kan ha klør også.

Mathaller planlegges også på Bryne og ved Kvadrat i Sandnes. Null problem, ifølge Gustavsen.

- Det finnes ingen konkurranse. Flere tilbud er bra, det skaper bare enda mer etterspørsel.

 

 

Kilde: aftenbladet.no