Nyheter fra NKL
05.11.12
Skriv ut

Vel overstått Smakens uke

Den årlige Smakens Uke avsluttes i dag. I løpet av uken har sjetteklassinger over hele landet blitt bevisstgjort på smak og matglede.

 

Den årlige Smakens Uke avsluttes i dag. I løpet av uken har sjetteklassinger over hele landet blitt bevisstgjort på smak og matglede.

I matlandet Frankrike har de siden 1994 satt smak på menyen én gang i året. Siden år 2006 har Norge med Landbruks- og matdepartementet i spissen tatt opp den årlige tradisjonen. Målet er å bevisstgjøre de framtidige forbrukerne på matglede og matkvalitet.

650 skoler har benyttet seg av et undervisningsopplegg om smak, og i Drammen, Stavanger og Ås har sjetteklassinger fått et spesialtilbud med en entusiastisk innføring i temaet etterfulgt av praktiske elevøvelser ved ulike smaksstasjoner på Måltidets Hus. Opplysningskontorene i landbruket, Nofima og Norges Kokkemesteres Landsforening har vært sentrale i gjennomføringen.

 

Mer kunnskap om mat
Ved å kunne skille smakene fra hverandre, er målet at elevene skal tenke over hvordan maten de spiser smaker. – Vi ønsker å øke kunnskapen om mat, og gleden ved god mat, blant barn og unge. Og så håper vi de blir mer bevisste på hva de putter i munnen, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet.

Lukt og smak
Hos Nofima i Ås, var det også invitert sjetteklassinger, fra Åsgård og Brønnerud skole. Her fikk ungene prøve å lukte seg fram til riktig produkt på luktetesten og smake seg fram til den beste grønnsakssmaken på sensorikklaboratoriet.

– Dette er ihvertfall ketsjup utbryter Hedvig Birkeland (11) fra Åsgård skole. Jeg luktet det med en gang, sier hun fornøyd mens veninnen Ida Kristine Syse Olsrud (11) nikker og mener hun lukter kakao fra neste glass.

Mer om Smakens uke, inkludert de fem grunnsmakene, kan du lese på smakensuke.no