Nyheter fra NKL
01.11.12

Elever velger smak

Da hele Norge markerte åpningen av den årlige Smakens Uke, var det Måltidets Hus i Stavanger som sto for invitasjonen til lokale sjetteklassinger fra utvalgte skoler i nabolaget, Hafrsfjord og Madlamark.

Blindtesting. To elever fra Madlamark skole, Jo Kaspersen og Malin Tokvam, må spise stykker av rå potet, rå kålrabi og rått eple med øynene igjen og klype på nasen. Det viste seg å bli vanskelig å bestemme hva de spiste, uten hjelp fra andre sanser. (Foto:  Jon-Are Berg-Jacobsen)

 

Hundretalls elever ble på ny bevisstgjort på kombinasjoner og sammenhenger ved hjelp av en entusiastisk innledning og praktiske øvelser i smakstesting på åtte stasjoner.

 

I matlandet Frankrike har de siden 1994 satt smak på menyen én gang i året. Siden år 2006 har Norge med Landbruks- og matdepartementet i spissen tatt opp den årlige tradisjonen. Målet er å bevisstgjøre de framtidige forbrukerne på valg av råvarer, samt å minne om at det også finnes sunne alternativer til smaker som søtt.

 

-Barn er født med et naturlig søtsug og kan derfor være skeptiske til andre smaker enn søtt. Vi er programmert til å like søtt helt fra fødselen av, derfor er det viktig å lære seg andre smaker i løpet av barndommen, ifølge matforsker Valerie Almli ved Nofima.

I Stavanger får sjetteklassinger et spesialtilbud med en entusiastisk innføring i temaet etterfulgt av praktiske elevøvelser ved åtte smaksstasjoner på Måltidets Hus. Med på arrangementet lokalt er også Nofima, Tine, NKL (Norges Kokkemesteres Landsforening), NCE Culinology, Måltidets Hus og kokkeelever fra Godalen videregående skole.

Ved å kunne skille smakene fra hverandre, er målet at elevene skal tenke over hvordan maten de spiser smaker. – Vi ønsker å øke kunnskapen om mat, og gleden ved god mat, blant barn og unge. Og så håper vi de blir mer bevisste på hva de putter i munnen, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet.

I første etasje av Måltidets Hus har grunnsmakene salt, søtt, surt, bittert og umami fått hver sin stasjon. Madlamark-elevene har forberedt seg ved et foredrag om smak på Forskningsdagene ved universitetet, og de er helt oppdatert på den femte grunnsmaken, umami.

Og dét kommer godt med. For det lille reagensrøret som var første test fra humanfysiolog Helge Bergslien, inneholdt litt buljong utblandet i vann, tilsatt kunstig, grønn farge. ”Æsj. Ekkelt”, er den samstemmige dommen.

Og det skal bli verre. På stasjon 5 venter Kristin Hetland med boller krystaller med lignende innhold: Perlesukker, sitronsyre, havsalt og umamikrystaller. Det meste minner om vaskepulver, synes en gruppe sjetteklassinger fra Hafrsfjord. Men smaken blir først veldig ille når elevene kommer til umamikrystallene som alle måtte skylle vekk med vann.

Men bortsett fra det vonde som kunne skylles vekk med vann, var det bare vellyd å høre. –Kjekkaste skoledagen så langt dette året, fastslo en guttegjeng fra Madlamark.

 

Stasjon 5: Fem krystaller som ligner hverandre, men med fire ulike grunnsmaker, ble en utfordring for sjetteklassingene. Umamikrystallene var ”disgusting”, så elevene måtte skylle ned smaken med vann. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen)