Nyheter fra NKL
18.10.12
Skriv ut

Hellstrøm og Hovig åpnet kokebokmuseum

Med Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm i spissen foran en fullsatt sal, ble Norsk kokebokmuseum åpnet onsdag. Under åpningen fikk også Lauritz W. Hansen Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for hotell- og reiselivsnæringen.

 

Tanken om et kokebokmuseum på Norsk hotellhøyskole (NHS) ved UiS oppstod i 2001. For fire år siden ble stiftelsen Norsk Kokebokmuseum dannet. Og nå er Norges første kokebokmuseum endelig offisielt åpnet.

Hovig er gudmor
Det som regnes som den første norske kokeboken, «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen» av Hanna Winsnes, ble utgitt i 1845. Kokebokmuseet har et eksemplar av boken som kom ut i 1872. Men den er bare en av mange klenodier blant de om lag 3000 kokebøkene som Norsk kokebokmuseum har samlet så langt.

Ingrid Espelid Hovig er selvfølgelig representert i samlingen, og Hovig er også museets gudmor.
- Du verden for en fest å få være med på åpningen av det første kokebokmuseet i Norge. Dette er en stor dag, sa Hovig under sin hilsningstale til kokebokmuseet.
Hun presiserte at kokebøker har fulgt henne hele livet, fra hun fikk sin første kokebok i 1943.
- Kokebøker er formidler av kulturhistorie, og kokebøker en kan bla i vil aldri dø, sier førstedamen innenfor norsk matlaging.

Åpnet av Hellstrøm
Eyvind Hellstrøm, mesterkokk, programleder på TV og alumn ved Norsk Hotellhøgskole, foretok den formelle åpningen av kokebokmuseet. Han understreker at Hotellhøgskolen fortjener et kokebokmuseum, og mener at det viktigste er å skape et levende innhold.
Selv husker Hellstrøm tilbake på studietiden på det som den gang var Norsk Hotellfagskole, med glede. Etter ti år i kokkeyrket var han 30 år da han begynte på Hotellfagskolen.

- Jeg kom hit og trodde jeg ikke hadde mer å lære. Men da jeg møtte Øyvind Sirevaag og de andre lærerne på skolen innså jeg at jeg hadde utrolig mye å lære, innrømmer Hellstrøm

- Vi fikk i oppgave å skrive historier. Jeg fikk tilbakemelding fra Øyvind Sirevaag på at jeg skrev fantastisk, men at jeg brukte alt for mange ord. Dette tok jeg med meg videre, og den lærdommen har jeg brukt i alle mine kokebøker, sier Hellstrøm.

Fortjenstmedalje til Lauritz W. Hansen
Etter at Hellstrøm hadde åpnet kokebokmuseet, fikk fylkesordfører Janne Johnsen ordet. Og stor var overraskelsen hos konferansier Lauritz W. Hansen da det viste seg at Johnsen var der for å overreke kongens fortjenstmedalje i sølv til nettopp Hansen, for hans mangeårige innsats i mat-, hotell- og reiselivsbransjen. Hansen var blant annet den første daglige lederen til Gastronomisk institutt, han har vært inspektør på Norsk hotellfagskole, tok initiativ til galdmatfestivalen, han har vært kokk, kjøkkensjef og hotelldirektør.

- Han har et levende engasjement, og er en samfunnsborger som har vist pionerinnsats, seier Johnsen til en rørt Hansen.

- Det er med stor ydmykhet jeg mottar dette, sier Hansen selv, og retter en takk til alle som har gjort det mulig for han å drive på med akkurat det han har hatt lyst til.

Åpningen av kokebokmuseet er en del av Norsk hotellhøgskole sitt hundreårsjubileum.

 

Kilde: www.uis.no