Nyheter fra NKL
13.09.12
Skriv ut

Smakens uke 2012

Smakens uke finner sted 29. oktober til 2. november. Opplysningskontorene i landbruket tilbyr et eget undervisningsopplegg for 6.-klassetrinnet som kan benyttes under Smakens uke.

 

Smakens uke arrangeres av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Nofima Mat og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). Hensikten med uken er å øke barns bevissthet rundt matkvalitet og matglede.

 

Smakens uke er en årlig begivenhet i mange land, også Norge. I år arrangeres uka for syvende gang her i landet.

Med smak på timeplanen
Målet for undervisningsopplegget er å lære elever på 6.-klassetrinnet mer om hva som skjer når vi smaker og om de fem grunnsmakene surt, salt, søtt, bittert og umami. De skal bevisstgjøres på hva som påvirker en smaksopplevelse og trenes i å beskrive smak med egne ord.

Det er en stadig økning i interessen rundt undervisningsopplegget. Antall påmeldte skoler fra lanseringen i 2007 har økt fra 200 til 645 i 2011.

Smakfulle dager for 6.klassingene

I år er Drammen plukket ut for å gjennomføre "Det store smakstreffet 2012" for nærmere 500 elever på 6. trinn. Årets arrangement vil skje i en idrettshall i Drammen og de inviterte 6. klassingene vil oppleve en smaksdag uten like. Først blir de møtt med informasjon om hvordan man smaker og hva som skjer når man smaker, deretter vil elevene bevege seg til ulike smaksstasjoner i idrettshallen. Opplysningskontorene og NKL står bak dette.

Ulike aktører i Måltidets Hus ønsker også dette året å invitere elever fra 6. klassetrinn i Måltidens Hus i Stavanger til Smakens uke. Målet er å vise matglede og gi kunnskap om smaksopplevelse gjennom foredrag og praktiske oppgaver rundt på Måltidets Hus. Det tas sikte på å invitere mellom 150-200 elever fra lokale skoler. De som inviterer er NCE-Culinology, Norges Kokkemesteres Landsforening, TINE FoU-Senter, Nofima AS og Måltidets Hus AS.

For å øke nysgjerrighet, matglede og kunnskap om matmangfold inviterer også Nofima AS på Ås i samarbeid med LMD 6. klassinger til en smaksopplevelse under årets Smakens Uke. Det er andre året på rad at skolene inviteres til forskningsinstituttet. Arrangementet er basert på praktiske oppgaver med ulike lukt- og smakstester, samt foredrag. Mellom 50-70 elever fra lokale skoler vil bli invitert.

Har du spørsmål om årets arrangement eller undervisningsopplegget, send en mail til prosjektleder for Smakens uke på vegne av Opplysningskontorene i Landbruket, Aud Marit Eriksen,  aud.marit.eriksen@sjus.no. Har du spørsmål om presse, send en mail til årets presseansvarlig  trude.elisabeth.henrichsen@matprat.no.