Grunnsmak SØTT

Foto: Jan Inge Haga

Nyheter fra NKL
02.11.12
Skriv ut

Det er Smakens Uke

- og i dag er det fokus på SØTT

Noe urettferdig blir den mest omtalt i negative vendinger for tiden. Trist, for det dreier seg om den nyfødtes første smak på omverden; søtsmaken av morsmelken.


Basisnæringen har et høyere innhold av naturlig melkesukker, laktose, enn noen annen melk. Siden smatter vi sukker fra grøt, syltetøy, bær, is og gotteri. Og ja, de fleste synes om søtsmaken. Søtt kan for øvrig smakes i hele munnhulen; vi kan endatil lukte søtt når vi stikker nesen ned i melispakken. Trente kjøkkenskrivere vet også at en klype sukker i maten kan avrunde og forhøye en hver rett. Sukker er ganske enkelt et uunnværlig krydder i maten.
Grunnsmaken søtt er personifisert ved Karius og Baktus; usunne slikkerier og hull i tennene. For søte matvarer gjelder som for det meste i verden; for mye av det gode blir dårlig! Men litt forskjønner tilværelsen.


Fredag fokus på søtt: eks, søte frukter, ananas, mango, fersken, søtpotet purè eller bakte søtpotet, gulrot suppe, bakt paprika, marengs, karamellsaus over kaker og desserter, hjemmelagde karameller, glaserte grønnsaker, fisk og kjøtt med fruktsaus. Smaksprøver på forskjellige typer sukker , brunt hvitt, honning og melis

 

Om Smakens Uke

Smakens uke skal øke bevisstheten rundt matgleden. Arrangementet er en årlig begivenhet som markeres i begynnelsen av november. Pådriver er Landbruks- og matdepartementet. Målet er å nå flest mulig med tilbudet landet rundt. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn, kantiner og serveringssteder. Eksportutvalget for fisk er også sterkt inne i planleggingen og gjennomføringen av Smakens Uke.

 

 

Hele 25 kantiner rundt om i Norge er med på kantineprosjektet i Smakens Uke, og gjestene vil denne ukjen få gleden av å teste ut alle de fem grunnsmakene. 

  

 

Les mer om Smakens Uke på Regjeringens egen nettside