Grunnsmak BITTER

Foto: Jan Inge Haga

Nyheter fra NKL
01.11.12
Skriv ut

Det er Smakens uke

- og i dag er det fokus på BITTERT

Syns du det var kjipt å vie en hel dag til det bitre? Heldigvis er ikke den bitre smaken i nærheten av å være så ubehagelig som den bitre følelsen.


Skjønt grunnsmaken er både en påkjenning og den største utfordring for smaksløkene. Å bli bitter, betyr at vi plages med negative følelser, og at vi har en dårlig innvirkning på våre omgivelser. Bitter smak, derimot, kan også ha sine gode sider. Vi blir ikke uvenner med grapefrukt selv om den er bittersøt. Og vi tyr til andre, bitre matvarer for å tilstrebe en spennende smaksharmoni i retten og menyen.


Prøv deg fram med grapefrukt, appelsinskall, tonic, grønn te eller den tidsriktige salatsennepen, ruccola. Det dreier seg om den mest uvanlige grunnsmaken; smaken du må modnes til å like. Småbarn vil trolig spytte ut og synes det smaker ”æsj”. Veltrente ganer trenger den bitre tilsettingen for å oppnå en pikant totalopplevelse.

 

Om Smakens Uke

Smakens uke skal øke bevisstheten rundt matgleden. Arrangementet er en årlig begivenhet som markeres i begynnelsen av november. Pådriver er Landbruks- og matdepartementet. Målet er å nå flest mulig med tilbudet landet rundt. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn, kantiner og serveringssteder. Eksportutvalget for fisk er også sterkt inne i planleggingen og gjennomføringen av Smakens Uke.


Les mer om Smakens Uke på Regjeringens egen nettside