Grunnsmak UMAMI

Foto: Jan Inge Haga

Nyheter fra NKL
31.10.12
Skriv ut

Det er Smakens uke

- og i dag er det fokus på UMAMI

Umami? Upps, var der enda én? Visst kom den femte smaken som en overraskelse på nordmenn, men japanerne har nytt den til alle tider, som smaken av det gode og lekre, kort sagt: smaken som smaker godt.
Riktignok har vi nytt den lenge, vi også, i buljong, soltørket tomat, soyasaus og stekt kjøtt. Vi har bare ikke kunne sortere den ut før nå, ”den gode smaken av kjøtt”.


Det er også mulig å framstille umami kunstig. Hensikten er å få en ekstra god smak på ferdigmat. Slik kunstig fremstilt umami kalles ofte MSG (monosodium glutamat). Den er verdens mest vanlige smaksforsterker og brukes mye i ferdigkjøpte supper og sauser, som poser eller som ferdig produkt.


Er du sulten på mer nytt om umami? Sjekk den danske boka ”Umami” som gir bakgrunn, historie og tips om hvordan du rendyrker smaken. Den er skrevet av professor i ikke, Ole G. Mouritsen, og kokken Klavs Styrbæk.


Serveringstips for UMAMI: mariner i soya, revet parmasan, balsamico dressinger eller sirup til kaker og desserter, grønnsak suppe med sterk kjøttkraft, bønnegryter, linser og bønnestuing til fisk, østers saus etc . Smaks prøver av forskjellige typer og lagring av balcamico, soya saus.

 

Om Smakens Uke

Smakens uke skal øke bevisstheten rundt matgleden. Arrangementet er en årlig begivenhet som markeres i begynnelsen av november. Pådriver er Landbruks- og matdepartementet. Målet er å nå flest mulig med tilbudet landet rundt. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn, kantiner og serveringssteder. Eksportutvalget for fisk er også sterkt inne i planleggingen og gjennomføringen av Smakens Uke.

 

Hele 25 kantiner rundt om i Norge er med på kantineprosjektet i Smakens Uke, og gjestene vil denne ukjen få gleden av å teste ut alle de fem grunnsmakene. 

 

Les mer om Smakens Uke på Regjeringens egen nettside.