Grunnsmak SURT

Foto: Jan Inge Haga

Nyheter fra NKL
30.10.12
Skriv ut

Det er Smakens Uke

- og i dag er det fokus på SURT

Ser du for deg en nedadgående munn, slik en grunnsmak kan karakterisere en personlighet? Eller tenker du på sitron? Når du smaker noe virkelig surt, som en sitronskive, er det naturlig å stramme halsmusklene, og å skjære grimaser. I konsentrert form er ikke grunnsmaken surt behagelig.


Et velsmakende kosthold uten syre er derimot utenkelig. Men sure ingredienser må tilsettes en rett sammen med andre grunnsmaker som søtt, slik at den syrlige smaken blir lettere å like. Slik vi mikser en frisk smoothie på yoghurt og friske bær. Du tenker at sursøtt er en asiatisk oppfinnelse. Men du finner den også i tradisjonell norsk mat, som løksausen til kjøtt og suppe, majonesen til rekene eller agurksalaten til laksen.


Husker du enda mer fra kjemitimen på skolen, pH-verdien for å måle surheten i væsker? I elevforsøk målte vi eddik, cola og sitron. I samfunnsdebatten dreier det seg mer om sure vassdrag.


Har du også grøsset når du har sugd på ”sure padder”? Da er det grunnsmaken surt du  kjenner igjen.
For tannemaljen er grunnsmakene søtt og syrlig ikke noen heldig kombinasjon i større mengder. Derfor er mange av de sur-søte godteriene verstinger for tannhelsen, som syrlig brus med sukker!


Serveringsforslag for SURT: Forskjellige typer vinagretter, syltede grønnsaker, pickles, sitron marinert fisk, gryte med sur/søt saus, supper med sitrongress, smaksprøver på forskjellige typer  sitroner og lime. Sitron krem på desserter og kaker.
 

Om Smakens Uke

Smakens uke skal øke bevisstheten rundt matgleden. Arrangementet er en årlig begivenhet som markeres i begynnelsen av november. Pådriver er Landbruks- og matdepartementet. Målet er å nå flest mulig med tilbudet landet rundt. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn, kantiner og serveringssteder. Eksportutvalget for fisk er også sterkt inne i planleggingen og gjennomføringen av Smakens Uke.

 

Hele 25 kantiner rundt om i Norge er med på kantineprosjektet i Smakens Uke, og gjestene vil denne ukjen få gleden av å teste ut alle de fem grunnsmakene. 

  

Les mer om Smakens Uke på Regjeringens egen nettside