SALT grunnsmak

Foto: Jan Inge Haga

Nyheter fra NKL
29.10.12
Skriv ut

Det er smakens uke

- og i dag er det fokus på SALT

Å ha til salt i grøten, er ikke lenger en problemstilling. Grøt og andre retter uten salt er helt utenkelig i vårt kosthold. Salt er et livsviktig næringsemne, samt én av de fem grunnsmakene. I likhet med sukker er den uunnværlig som smaksforsterker eller smakshjelper.


Salt er en grunnsmak, men også et livsviktig næringsstoff. Den kjemiske formelen for salt, NaCl, natriumklorid, er én av de få de fleste husker fra skolen. Siden har diskusjonen oppstått om jod-tilsetting, havsalt, blomstersalt eller fargerike salter fra ulike fjelltyper som er blitt høyeste mote og samlerobjekt blant matfolk.


I likhet med sukker kjemper saltet i motvind i dagens helsebølge. Ulempene og helseplagene som følger av for stort saltinntak, er kartlagt. Salt og høyt blodtrykk er en ulykksalig kombinasjon. For matvarer med søtt og salt gjelder at for mye er for gale.


Salt og krydder var tidligere tiders veksle- og betalingsmidler. Viktige funksjoner og institusjoner ble ”Livets salt”. For mennesket kan ikke leve uten. Maten smaker bedre med salt. Men de fleste av oss vil få nok salt gjennom vanlig kosthold, uten å måtte tilføre rent salt.


De vanligste salte matvarene er spekemat, bacon, saltet fisk og snacks. Også en del mineralvann, som farris, inneholder salt.


Grunnsmakene opptrer ofte sammen i maten vi spiser, i ulike styrkeforhold. Grunnsmakene søtt, surt og salt er mer vanlige sammen enn vi skulle tro, tenk bare på en hjemmelaget pizzasaus, basert på tomater med syre. Vi tilsetter litt sukker for å få fram tomatens sødme og så runder vi av med litt salt. 


Serveringstips for SALT: Små saltbakte poteter, salt sild, lettsaltet torsk, saltbakt fisk, saltbakte kastanjer, salte skinker og røkt svine kam. Utstilling og smaksprøver av forskjellige typer salt; ,Maldon, bordsalt, urtesalt, salt med sitronskall, røkt salt.

 

Om Smakens Uke

Smakens uke skal øke bevisstheten rundt matgleden. Arrangementet er en årlig begivenhet som markeres i begynnelsen av november. Pådriver er Landbruks- og matdepartementet. Målet er å nå flest mulig med tilbudet landet rundt. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn, kantiner og serveringssteder. Eksportutvalget for fisk er også sterkt inne i planleggingen og gjennomføringen av Smakens Uke.

 

Hele 25 kantiner rundt om i Norge er med på kantineprosjektet i Smakens Uke, og gjestene vil denne ukjen få gleden av å teste ut alle de fem grunnsmakene. 

 

Les mer om Smakens Uke på Regjeringens egen nettside