Foto: matbilder.no

 

Nyheter fra NKL
27.09.12
Skriv ut

Det er Fårikålens Festdag i dag!

I dag, 27. september er det klart for den store, norske fellesfesten.

Tenk at det er gått et år siden hele Norge spiste fårikål samtidig?
 

I Norges Kokkemesteres Landsforening går alle mann til grytene med hvitkål og ferskt lam, rett fra heiene.  Leg som lærd bevæpner seg med hel pepper, salt og gjerne litt mel til jevning. Og fyller opp godsakgryta med litt vann eller kraft nedentil.

 

Selv om fårikål er den retten alle med tilgang til komfyr, kan lage, tilsier tradisjonen at profesjonelle laugsfolk går foran og drar de andre med seg på én bestemt torsdag i året. Det er vi som kan fylle de store kokekarene. Det er vi som kan få folk til å sikle av godlukt og forventninger overalt hvor nordmenn ferdes denne dagen; i kantinen, på skolekjøkkenet, i caféene og i ferskvaredisken.

 

Sant nok finnes det bedre dufter enn kokt kål. Men aldri på Fårikålens Festdag.

 

Selv om dette er både kulturhistorie, mathistorie og tradisjon, er det lov å være både oppfinnsom og prøve ut nye måter å feire festdagen på.

 

Nyt dagen og vel bekomme!

 

 

Foto: Matbilder.no